Üniversitemiz Resim ve Heykel Müzesi Yapılandırılan Alanları ve Zenginleştirilen Koleksiyonu İle Yeniden Açıldı
26 Kasım 2021 | 16:58

Temelleri Cumhuriyetin ilk yıllarında, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan Üniversitemiz, kurulduğu günden bu yana Ülkemiz sanatına ve sanat eğitimine yön vermeyi sürdürüyor. Güçlü akademik kadrosuyla büyük bir azim ve onurla hizmet veren Üniversitemiz, kuruluşunun 95. yılını gerçekleştirdiği bilimsel, kültürel ve sanatsal etkinliklerle de taçlandırmaya devam ediyor.

Bilimin merkezi olmasının yanı sıra sanat ve sanat eğitimi alanında da Türkiye’nin lider ve en köklü eğitim kurumu olan Üniversitemiz, “Sanatın İzinde 95. Yıl” sloganıyla yeniden yapılandırdığı ve koleksiyonunu zenginleştirdiği “Gazi Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi”ni, 25 Kasım 2021 tarihinde düzenlediği kapsamlı bir programla açtı.

Proje Koordinatörlüğünü Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meliha Yılmaz’ın gerçekleştirdiği açılış programı, Anıtkabir ziyareti ile başladı. Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda devam eden programa, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bekir Buluç, Prof. Dr. Fazlı Polat, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Eğitim-Öğretim ve Dış İlişkiler Kurum Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Kalenderoğlu, Sosyal İşler Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan, Proje Koordinatörü ve Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meliha Yılmaz, Genel Sekreter Yardımcısı Raşit Yıldırım, sanatçılar, dekanlar, müdürler, öğretim üyeleri, daire başkanları, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programa, Şef Prof. Dr. Mehmet Efe yönetiminde Gazi Akademik Oda Orkestrasının verdiği müzik dinletisiyle devam edildi. Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç, sözlerine tüm konukları selamlayarak başladı.

Üniversitemizin, Türkiye’nin Sanat Eğitimcisi yetiştiren ilk kurumu olduğunu söyleyen Rektörü Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç, “Gazi Üniversitesinin Türkiye’nin ikinci sanat ve üniversite müzesine sahip olması da doğaldır elbette. Biz biliyoruz ki 1937 yılında Gazi Mustafa Atatürk’ün emriyle kurulan Türkiye’nin ilk sanat ve üniversite müzesi olan İstanbul Resim Heykel Müzesi’nin çekirdeğinin önemli bir kısmını da Gazi Terbiye enstitüsü bünyesinde biriktirilen koleksiyondan Atatürk’ün emriyle götürülen sanat eserleri oluşturmuştur” dedi.

Rektörü Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç, konuşmasını şöyle tamamladı: “Hemen ardından yeniden toplanmaya başlanan eserlerle Gazi Resim ve Heykel Müzesi, Çağdaş Türk sanatına yön veren ve damgasını vuran sanatçılarımıza ait eserleri de barındıran köklü bir koleksiyona sahip kılınmıştır. Koleksiyonunda böylesine değerli eserleri barındıran ve çeşitli süreçlerden geçmiş olan Resim ve Heykel Müzemizi istedik ki pasif konumdan çıkararak daha aktif kılalım. Bu köklü mirasla, günümüz sanatçılarının eserlerini buluşturarak koleksiyonumuzu zenginleştirelim, bu mirasın gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak olan müzemizin alanlarını genişleterek yeniden yapılandıralım ve aktif kullanılacak, yaşayan bir müzeye dönüştürelim. Bu vesile ile projenin gerçekleşmesinde büyük çaba gösteren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Meliha Yılmaz hocamızı ve onun şahsında tüm proje ekibini tebrik ediyorum.”

Açılış konuşmasının ardından Moderatörlüğünü Proje Koordinatörü Prof. Dr. Meliha Yılmaz’ın yaptığı “Çağdaş Türk Sanatında Gazi Resim-İş Eğitimi ve Resim Heykel Müzesi” adlı panele geçildi. Panelde konuşmacı olarak, Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Tepecik, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Altıntaş, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Hasan Pekmezci, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Resim- İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğr. Gör. Kadir Şişginoğlu yer aldı.

Toplu fotoğraf çekimi ile sona eren panelin ardından açılışını Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın yaptığı Gazi Üniversitesi Resim Heykel Müzesine geçildi. Açılış öncesi bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Çok kıymetli sanatçılarımız, değerli hocalarım, kıymetli misafirler, sevgili öğrenciler ve basınımızın değerli mensupları sözlerime başlamadan önce hepinizi hürmetle ve muhabbetle selamlıyorum” dedi.

Üniversitemizin 95 yıllık dev bir çınar olduğunu söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “En temel amacımız, Resim Heykel Müzemizin bir üniversite müzesi olarak  “yaşayan müze” haline getirilmesidir. Müzemiz, gerek bilim ve sanat insanları, gerek üniversite ve eğitimin her kademesindeki öğrenciler, gerekse halkımız açısından hiç kuşku yok ki güçlü birer bilgi kaynağı işlevi görecektir” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün kapsamlı bir çalışma sonucu açılışını gerçekleştirdiğimiz Resim Ve Heykel Müzemiz, farklı sanatsal etkinliklerin düzenlendiği, uygulama yapabilme olanaklarının sağlandığı bir öğrenme ortamı ve misafirlerimize sanatsal belleğimizi gururla gezdirebileceğimiz bir iletişim mekânı olma, kısacası üniversitemizin dışarıya açılan penceresi olma görevini daha etkin şekilde yerine getirecektir. Bu vesile ile bu projenin gerçekleşmesinde yoğun çaba gösteren Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda Proje Koordinatörü Prof. Dr. Meliha Yılmaz hocamız başta olmak üzere tüm proje ekibini tebrik ediyor, Üniversitemizin köklü mirasının bir parçası olan Müzemizi yeniden yapılandırdıkları için kendilerine teşekkür ediyorum.”

Rektörümüzden sonra proje hakkında bilgilendirme yapan Prof. Dr. Meliha Yılmaz ise, konuşmasında bir yıllık hazırlık sürecinde neler yaşandığına değindi.  Gazi Üniversitesi Resim Heykel Müzesinin, Üniversitemizin köklü tarihinin en önemli parçalarından biri olduğunu ifade eden Proje Koordinatörü Prof. Dr. Meliha Yılmaz, “Mevcut Koleksiyonumuza, Müze Yönetim Kurulumuz tarafından belirlenmiş olan siz değerli sanatçılarımızın davet usulüyle ve bağış yoluyla koleksiyonda mevcut olan 300 esere ilaveten 161 adet eser daha kazandırılmıştır” dedi.

“Ben öncelikle Müzemizin yeniden yapılandırılması ve koleksiyonunun zenginleştirilmesi hususunu gündeme getirdiğim anda hiç tereddüt etmeden onay veren ve yaklaşık bir yıllık hazırlık süreci boyunca desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a ve Müzemizle ilgili çalışma sürecinde de desteklerini esirgemeyen sayın Dekanımıza içten teşekkürlerimi sunuyorum” diyen Prof. Dr. Meliha Yılmaz, konuşmasının sonunda destek veren sanatçılara, proje ekibine ve Üniversitemiz idari birimlerinde görevli idarecilere isimlerini sayarak ayrı ayrı teşekkür etti.

Konuşmalarının ardından Müzenin açılışı gerçekleştirildi. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın müzedeki tüm eserleri Prof. Dr. Meliha Yılmaz rehberliğinde gezerek eserler hakkında bilgi aldı. Açılış programı çekilen aile fotoğrafı ile sona erdi.

MÜZE RESİMLER-2

MÜZE RESİMLER-3

MÜZE RESİMLER-4

MÜZE RESİMLER-5

MÜZE RESİMLER-6

MÜZE RESİMLER-7

MÜZE RESİMLER 8-1

MÜZE RESİMLER-1

background image