AZERBAYCAN RESİM SANATI
4 Mart 2019 | 20:46

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı ve Gazi Eğitim Fakültesi Türk Sanatı Topluluğu tarafından düzenlenen “Azerbaycan Resim Sanatı” etkinliği 27 Şubat 2019 tarihinde saat 14.00 da Neşe Yağız Konferans Salonunda gerçekleşmiştir. Program Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Sanatı Topluluğu akademik danışmanı Doç. Dr. Meltem DEMİRCİ KATRANCI ile Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı  Prof. Dr. Alev ÇAKMAKOĞLU KURU’nun  açılış konuşmalarıyla başlamıştır.

Doç. Dr. Meltem DEMİRCİ KATRANCI Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 100. Yılı için düzenlenen “Keder’de Bir Sevinçte Bir” adlı etkinlikler kapsamında; Azerbaycan ziyaretini ve orada yapılanları kısaca anlattı. Ardından Türk Sanatı Topluluğu öğrencilerinin Azerbaycan deneyimlerini konu alan senaryosunu, kurgusunu ve seslendirmesini Büşra ARSLAN’ın yaptığı “Kalbimdeki Azerbaycan” konulu kısa filim seyircilerle buluştu.

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alev ÇAKMAKOĞLU KURU konuşmasında, Azerbaycan Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İnce Sanat Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi arasında resmi protokollerin imzalanmasıyla yakın gelecekte öğrencilerin ve öğretim elemanlarının bu imkânlardan faydalanabileceğini açıkladı. Prof. Dr. Alev ÇAKMAKOĞLU KURU’nun konuşmasının ardından, Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İncesanat Üniversitesi öğretim üyesi Doç, Dr. Afet ASLANOVA tarafından hazırlanan Karabağ bölgesinde Türklere ait eserlerin mumların üzerine resimlendiği video gösterisi sunuldu. Daha sonra Azerbaycan Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi Resim Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Sevil KERİMOVA “Çağdaş Azerbaycan Resim Sanatı ve Bir Halk Ressamı Arif Aziz” isimli konuşmalarında, Azerbaycan resim sanatındaki önemli isimlerden ve dönemlerden bahsetti. Doç. Dr. Sevil KERİMOVA burada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti de ifade etti.

Birçok ödül ve Nişan sahibi “Halk Ressamı” onursal adını taşıyan Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Kürsü Başkanı Prof. Dr. Arif AZİZ “Azerbaycanlı Bir Sanatçıyı Anlatmak, Anlamak…” isimli konuşmalarında yaşadığı dönemi ve zorluklarını anlattı. Kendi eserleri hakkında bilgiler verdi ve katılımcıların sorularını yanıtladı. Öğrencileriyle birlikte açtığı sergiye ait kısa bir video gösterisiyle konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların ardından Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alev ÇAKMAKOĞLU KURU günün anısına Doç. Dr. Sevil KERİMOVA ve Prof. Dr. Arif AZİZ’e plaketlerini takdim etti. Etkinlik sonunda gerçekleşen çay ve ikram servisi esnasında katılımcılar değerli hocalarla sohbet etme şansı yakaladı.

background image