Alp Kadın 3. Çalıştayı Gerçekleştirildi
13 Mart 2018 | 14:29

Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim–İş Eğitimi Anabilim Dalı ve Türk Sanatı Topluluğu tarafından düzenlenen Alp Kadın 3. Çalıştayı 5-8 Mart 2018 tarihleri arasında Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalında gerçekleştirilmiştir

Çalıştay’ın açılış konuşmalarını Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Yaşar AYDEMİR, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alev ÇAKMAKOĞLU KURU ve Prof. Dr. Hanım HALİLOVA yapmıştır. 

Alp Kadın Çalıştayı’nın birinci gününde Davetli Konuşmacı Prof. Dr. Naciye YILDIZ “Türk Destanlarında Kadın”, Doç. Dr. Meltem KATIRANCI “Türkmenelinden; Yaşanmış Bir Alp Kadın Örneği”, Doç. Dr. Semra ÇEVİK “Kültürel Bellek Aktarım İmajı Alp Kadın ve Türk Sanatçı Kadınlar”. Araş. Gör. Emine GÜVEN “Kırgız Tarihinde Bir Kadın Kahraman: Kurmancan Datka” sözlü sunumlarını Neşe Yağız Konferans Salonu’nda gerçekleştirmişlerdir.

Çalıştay’ın ikinci günü 6 Mart 2018’de Davetli Konuşmacı Prof. Hasan PEKMEZCİ “Sanatta Bellek Zaafiyeti ve Unutulan Kadın Sanatçılarımız”, Davetli Konuşmacı Şükran PEKMEZCİ “Türkiye’de Kadın Sanatçı Olmak (sayısal verilerle) ve Yaşanan Örneklerle Sanat Yayınlarında Kadın Sanatçıların Yeri”, Davetli Konuşmacı Prof. Dr. Zuhal YÜKSEL “Kırım Tararlarında Kadın”, Yrd. Doç. Dr. Nuran SAY “Kadın Koruyucu Umay ve Eli”, Yrd. Doç. Mustafa DİĞLER “Çağdaş Türk Resminde Kadın Temasını İşleyen Birkaç Ressam” Dr. Mukadder GÜNERİ “Bir Arşiv Belgesi Üzerine”  sözlü sunumlarını Neşe Yağız Konferans Salonu’nda gerçekleştirmişlerdir.

Çalıştayın üçüncü günü 7 Mart 2018 saat 14:00’da Davetli Konuşmacı Prof. Dr. Serap BUYURGAN “Bir Cumhuriyet Kadını; Nevide GÖKAYDIN”, Yrd. Doç. Dr. Reyhan YÜKSEL GEMALMAYAN, “Sadi Diren’in Eserlerini Alp Kadın Çemberinde Okumak”, Yrd. Doç. Gonca YAYAN “Alp Kadın Ruhunun Günümüz Türk Kadın Sanatçılarına Yansımaları”, Öğretim Görevlisi Necmettin YAĞCI “Ulusal Kurtuluş Mücadelesi Gülekli Hatice ve Kurtboğazı Kuvaay-i Milliye Anıtı” sözlü sunumlarını Neşe Yağız Konferans Salonu’nda gerçekleştirmişlerdir.

Çalıştayın son günü 8 Mart 2018 saat 14:00’da Davetli Konuşmacı Avukat Vildan YİRMİBEŞOĞLU “Türk Tarihini Şekillendiren Kadın Eli”, Prof. Dr. Alev ÇAKMAKOĞLU KURU “Sanat Tarihinde Bir Alp Kadın: Prof. Dr. Beyhan KARAMAĞARALI”, Davetli Konuşmacı Dr. Shurubu KAYHAN “Tarihten Günümüze Türk Dünyasının Örnek Alp Kadınları”, Davetli Konuşmacı Prof. Dr. Ayşe YÜCEL ÇETİN “Bilge Kadından Alp Kadına Cumhuriyet Kadını” isimli sözlü sunumlarını Neşe Yağız Konferans Salonu’nda gerçekleştirmişlerdir.

Dört günlük Alp Kadın 3.Çalıştayı sürecinde, davetli sanatçılar Prof. Hasan PEKMEZCİ, Yrd. Doç. Ali DÜZGÜN, Öğretim Görevlisi Atanas KARAÇOBAN ve Sabri AKÇA canlı sanat performanslarını kendileri için ayrılan atölyelerde izleyiciye açık bir şekilde gerçekleştirmişlerdir.

Çalıştaya resim, baskı, heykel ve drama performanslarıyla katılan sanatseverler çalıştay sürecinde performans çalışmalarına Malik Aksel Sergi Salonu’nda ve atölyelerde devam etmiştir. 8 Mart 2018 saat 16:30’da dört günlük Alp Kadın 3. Çalıştay’ında yapılan heykel, resim, baskı, drama performansları Malik Aksel Sanat Galerisi’nde sergilenmiştir.

Alp Kadın 3.Çalıştayı, sadece cephede değil hayatın içerisinde var olmak için bir mücadele veya savaş içerisinde olan, Alp Kadın kavramının çağımızdaki yansımalarını Davetli Sanatçılar/Sanat Eğitimcileri ve Gazi Üniversitesinin çeşitli bilim dallarını içeren Fakültelerindeki öğretim elemanlarının katılımı ile bilim ve sanat alanlarında ele alınması amacı ile gerçekleştirilmiştir.”

background image